pop50jaar.nl Traditie van de Abraham pop

Je kent het wel, zodra iemand uit jouw omgeving 50 wordt zorg je voor een mooi en groots feest. Hierbij hoort natuurlijk een grote opblaaspop van Sarah of Abraham en zetten we prominent in de voortuin, want iedereen moet dit natuurlijk zien. Maar waarom doen wij dit, waar komt deze traditie dan eigenlijk vandaan?

De geschiedenis van Abraham

Allereerst gaan we een paar jaar terug in de tijd. Om wat preciezer te zijn gaan we naar het jaar 1500 voor christus. Daar hebben wij Abraham, een van de drie aartsvaders. Abraham wilde altijd al erg graag kinderen met zijn vrouw Sarah maar dat lukte niet. Tot op een zekere morgen.

Die ochtend kwam god met een plan voor hem, hij moest een opdracht volbrengen.
De opdracht was als volgt; ze moesten iedereen en alles achterlaten en god volgen naar de bestemming die hij in gedachten had, met als beloning dat hij kinderen zou krijgen.
Goed om te weten trouwens, Abraham was toen al zo’n 75 jaar oud.

Abraham liep naar Sarah om dit te vertellen, ze geloofde hem en gingen direct de spullen inpakken. Niet veel later waren ze al vertrokken. Tijdens run reis wees god hen de weg en herinnerde Abraham gedurende de reis eraan dat als hij de bestemming zou bereiken hij zoveel kinderen zou krijgen als dat er sterren zijn in de lucht.
Je moet het maar willen.

Maar goed, een flink aantal jaren later, Abraham is dan ongeveer 99 jaar oud. Was het dan eindelijk zover, god kwam zijn/haar belofte na. Ze kregen hun eerste kind genaamd Isaak en konden hun geluk niet op. Abraham werd uiteindelijk maar liefst 175 jaar oud.

Abraham gezien

Nu wij een beetje weten wie deze vriendelijke vriend is en wat zijn verhaal was. Komen we dan echt bij de vraag; waarom zetten wij dan toch met zijn alle zo’n pop in de tuin.

Vroeger werden de mensen niet zo oud als nu en haalde veel mensen de prachtige leeftijd van 50 jaar niet. Er werd dan ook enorm opgekeken naar oudere mensen in die tijd, want die hadden al erg veel levens ervaring. Uiteindelijk als je de 50 jaar gehaald had kwam je dan ook bij een kleine groep wijze terecht. En dat was dus als je abraham gezien had.

Het is daarom helemaal niet erg om deze magische mijlpaal van 50 jaar te halen. Je behoort nu namelijk tot een selecte groep “wijzen”.

De opblaaspop

Vroeger kreeg je bij het bereiken van deze “wijze” leeftijd een broodpop in de vorm van een oude man. Later werd dit vrolijk versierd me vruchten en noten. Uiteindelijk werd het brood vervangen door taart en cake, Lekker! Deze werd versierd met een abraham erop waardoor er een nieuw visueel beeld gevormd werd van deze wijsheid.
Later werd er gebruik gemaakt van een opblaaspop. Zo werd prins Bernhard voor zijn 50ste verjaardag verast met een grote opblaasbare abraham in de tuin.

Tegenwoordig zetten wij veel meer verschillende opblaasbare poppen in de tuin. Zo kun je een Abraham pop huren in verschillende beroepen die uitgebeeld worden als, brandweer of monteur. Ook kan je juist iets ludieks kiezen als een Abraham met een rollator, een echt feestvarken of een jonge heer die paraat staat. Kortom je kunt altijd een passende pop 50 jaar huren voor de jarige job. 

Uiteindelijk draait het natuurlijk om het samen vieren van deze mijlpaal op de manier die bij jullie past. Welke manier dat dan is, daar helpen wij jullie graag bij. Hierbij is niks te gek. Zo helpen we je ook graag met een persoonlijke tekst, spreuk of gedicht. Wij hebben op speciaal verzoek enkele leuke 50 jaar spreuken en teksten op een rijtje gezet voor je. Heb je zelf suggesties of een leuk (uniek) idee, neem dan contact met ons op om te kijken naar de mogelijkheden. We kunnen door een samenwerking per koerier een Abraham per post versturen door héél Nederland.

Abraham pop 50 jaar