pop50jaar.nl Traditie van de Sarah pop

Je hebt ze vast weleens zien staan, die enorm grote opblaaspopen in de vorm van Abraham of Sarah. Deze worden vaak gebruikt om de behaalde leeftijd van 50 jaar te vieren. Maar waarom doen wij dit, waar komt deze traditie dan eigenlijk vandaan en waarom gaan we een pop 50 jaar huren?

De geschiedenis van Sarah

We beginnen eerst met een klein stukje geschiedenis. Rond 1500 voor christus waren daar Abraham en Sarah, ook wel de vrouw van. Sarah oorspronkelijk Sarai was de halfzus van Abraham, ze hadden namelijk dezelfde vader maar een andere moeder. Sarah zou Abraham groot nageslacht moeten brengen volgens god, echter bleek zij onvruchtbaar en kon dit dus helemaal niet. Hierom bevruchte Abraham maar de slavin van Sarah om als draagmoeder toch een kind te krijgen.

God had echter toch andere plannen. Sarah zou Abraham een zoon baren hiervoor moest Abraham Sarai, Sarah noemen omdat zij volgens god groots was en koningen zou baren. Uiteindelijk toen Sarah 90 jaar oud was kregen zij hun zoon Isaak en zaten op een roze wolk. Sarah werd uiteindelijk “maar” 127 jaar oud.

Sarah zien

Nu wij weten wie Sarah uiteindelijk echt was, komen we bij de ham vraag; Waarom zetten wij dan toch met zijn alle zo’n Sarah pop in de tuin.

Vroeger was het redelijk uniek als je de leeftijd van 50 haalde. Doorgaans werden de mensen rond die tijd niet zo oud. Was jij dan toch een van de gelukkige die deze leeftijd haalde dan kwam je in een uniek gezelschap terecht van wijze dames en heren. Dat was dan ook het moment waarop jij Sarah gezien had.

Dit verzacht wellicht het feit dat de 50 eraan komt en dat jij dus deel mag gaan uitmaken van dit unieke gezelschap.

De Sarah opblaaspop

Vroeger kreeg je bij het bereiken van deze mijlpaal een broodpop in de vorm van een oude vrouw. Later werd dit ok vrolijk versierd met vruchten en noten. Later werd dit een taart of cake die uitgebreid versierd werd voor deze feestelijke gelegenheid.

Eerst bestond eigenlijk alleen de term ‘Abraham’ dit werd toen ook gebruikt voor vrouwen die 50 werden. Maar daar kwam de tweede helft van de twintigste eeuw verandering in. De uitdrukking ‘Sarah zien’ was geboren, sinds dat moment worden 2 aparte gezegdes gebruikt voor het behalen van deze mijlpaal.

De laatste jaren zien we niet alleen maar Sarah of Abraham in de tuin staan. Zo worden er tegenwoordig veel meer karakters gebruikt om deze dag te vieren. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een Sarah pop verpleegster, politie of kapster. Je kan natuurlijk ook wat meer de grenzen opzoeken door een Sarah met een rollator of een Sarah met een “ouwe doos” in de tuin te zetten. Een Sarah pop huren kan inmiddels dus in vele verschillende soorten en passend bij een beroep of hobby.

Het is natuurlijk de bedoeling dat deze dag op een zo’n feestelijk mogelijke manier gevierd gaat worden. Hoe je dit gaat vieren is natuurlijk helemaal aan jou, en daar helpen wij je graag bij. Heb je suggesties of een leuk (uniek) idee, neem dan contact met ons op om te kijken naar de mogelijkheden. Niks is te gek!

50 jaar opblaaspop